Geschiedenis & Toekomst

Geschiedenis


Volgens de meeste historici is de naam Wyck (in 1157 en 1160 Wich) afgeleid van het Latijnse woord vicus, in de vroege middeleeuwen meestal de aanduiding van een handelsnederzetting.

Volgens overlevering is het stuk grond waarop dit huis staat niet eerder bebouwd geweest maar was het onderdeel van een weiland of boomgaard (of zelfs een speelplaats!) van een ouder en groter hof rondom dit en aangrenzende huizenblokken,
zoals te zien op de afbeeldingen hieronder:



In 1926 werd de grondsteen van ons huis gelegd, dat als eerste op de Bourgognestraat verrees. Eerder al werd in 1918 met de voorbereidingen en het fundament begonnen. Na een aantal jaren moest de begane grond verhoogd worden per mandaat van de gemeente, ivm een ernstige overstroming van de Maas die heel Wyck blank zette. De ouders en grootouders van de heer Gabriels hebben dit huis gezamelijk gefinancierd en ontworpen, en het is dus als zodanig ook nooit eigendom van een bank geweest. Sterker nog, als eerste bedrijf heeft (groot)vader hier een Bank van Lening gevestigd, waarvan de sporen in de vorm van nummerbordjes op de muren in het magazijn te vinden zijn. Daarna kwam er een Meubelmakerij, waarvan de toonkamer in de voorste kamer op de begane grond gelegen was, waar nu Atelier Zonnewijzer gevestigd is.

Door de rijke geschiedenis van bijna 100 jaar wonen en werken, waarvan decenia tijdens de tweede wereldoorlog en de wederopbouw is het per definitie van cultuurhistorische waarde.

Ook het pand zelf is van architectonische waarde. De jaren ’30 stijl is de laatste architectuurstijl in Nederland geweest waarbij ambachtelijkheid zoals harthouten deuren, poort en rolluiken, aandacht voor detail, zoals decoratieve steenlegging, en het gebruik van ornamenten zoals glas in lood de boventoon voerden.
Ons huis is daar een tekenend voorbeeld van.


De erker, de ramen aan de voorkant en het raam op de gang van de eerste verdieping bevat kleurrijk glas in lood van kunstenaar en stichter van de stadsacademie / kunstacademie Jef Scheffers. Ook het linker raam in de eetkamer aan de achterzijde bevat glas-in-lood delen van hem. In de eetkamer naar de achterkant toe zijn er twee openslaande glasdeuren waarin glas in loodwerk zit door Jan Hul. De drie gratiën en cupido met pijl en boog staan afgebeeld en deze zijn niet zomaar ‘mee te nemen’ naar een ander pand. 

Hetzelfde geldt voor de vleugel, die tijdens de bouw (!) op de eerste verdieping is binnengebracht. Ook deze kan het pand niet zonder openbreken verlaten.


Uniek aan dit bouwwerk is dat het, zoals de drie naastgelegen panden ook, gebouwd is vanuit het idee dat de begane grond de bovenste verdiepingen draagt: onder is een grote ruimte voor bedrijfsvoering, er bovenop staat een woonpand van twee verdiepingen (en een bewoonbare zolder). In de tijd dat op de Bourgognestraat nog fabrieken en bedrijfshallen waren gevestigd, was dit rijtje huizen boven bedrijven onderdeel van de bedrijvigheid in de wijk. Atelier Zonnewijzer past goed in het veelzijdige aanbod dat Wyck wil bieden aan haar bewoners en bezoekers. Het bewaren van ten minste één van deze bouwwerken is een eerbetoon aan de historie en een blijvende verrijking van de wijk en het straatbeeld.


Persoonlijke anecdotes en geschiedenissen


De heer Gabriëls was kind in de Tweede Wereldoorlog en dankzij het bezit van een uitstekend geheugen heeft hij zodoende een schat aan verhalen over wat en wie rondom dit pand, over de oude bewoners van de buurt en de veranderingen in de loop van decenia. Hij betreurd de verdwenen bedrijvigheid en heeft heel wat te vertellen over het reilen en zeilen in de wijk Wyck al die tijd. Het is een plezier naar hem te luisteren en binnen afzienbare tijd zal ik hier een ent ander nog met jullie delen.

Lees via onderstaande knop het artikel dat augustus 2020 in de Limburger verscheen:

Laatste strijder Paul Gabriëls weigert te wijken voor Maastrichts hotel

Toekomst (en Heden)


De drie pijlers en de doelstelling van het Atelier


Menswording heeft altijd mijn interesse gehad. Door mijn pedagogische opleidingen, cursussen en workshops, het lezen van vele boeken en mijn eigen levenservaring, heb ik een breed zicht op wat er voor de emotionele, sociale, kunstzinnige en handvaardige ontwikkeling van kind tot volwassen mens dienstbaar danwel noodzakelijk is. De drie pijlers Natuurbeleving, Creatieve Ambachten en Gemeenschapsvorming hangen dan ook in mijn visie nauw samen, je kunt het een niet doen zonder het ander. Seizoensvieringen en interreligieuze bijeenkomsten liggen helaas door de maatregelen nu stil, maar wilt u hierover op de hoogte gehouden worden, stuur dan een mail naar atelierzonnewijzer@gmail.com


Share by: